Madaster

Het begin van een nieuw jaar gaat steevast gepaard met goede voornemens. Voor een groeiend aantal Antwerpenaren staan die voor 2018 in teken van duurzaamheid. “Minder vlees, minder plastic zakjes, minder verspilling”. Laaghangend fruit voor al wie bewuster wil leven en, schatplichtig aan het circulaire denken, gericht op het sluiten van kringlopen. Reeds veel Antwerpenaren spelen hier op in door zelf zonnepanelen of groendaken aan te leggen, (collectieve) regentonnen te plaatsen of energie in groep aan te kopen. Andere kringlopen, zoals bijvoorbeeld ‘grondstoffen en materialen’, zijn voor de gemiddelde burger dan weer veel moeilijker te sluiten.

Stadslab2050 laat zich evenmin onbetuigd en belooft dit jaar de Antwerpenaar opnieuw te informeren rond initiatieven voor een meer duurzame stedelijke toekomst. Ook over wat hoger in de spreekwoordelijke boom hangt, zoals circulair gebruik van grondstoffen en materialen. Eén initiatief prikkelde alvast onze geest: Madaster.

Een kadaster voor (bouw)materiaal

Madaster, opgericht door het Nederlandse duo Pablo Van Den Bosch en architect/visionair Thomas Rau, zag het levenslicht op 29 september 2017. Hun geesteskind is een publieke online bibliotheek voor (bouw)materialen. Het doel van Madaster is om afval te elimineren door (bouw)materialen een identiteit te geven, in de vorm van een ‘materialenpaspoort’, dat dan deel gaat uitmaken van die bibliotheek. De bibliotheek beheert, ordent en ontsluit alle data van geregistreerde materialen en is toegankelijk voor zowel particulieren, vastgoedeigenaars- en beheerders, ontwerpers en bouwers als overheidsorganisaties.

“Afval is materiaal zonder identiteit” – T. Rau

Materialenpaspoort

Het materialenpaspoort geeft inzicht in welke materialen er in een gebouw gebruikt worden en in welke hoeveelheden. Daarnaast houdt het informatie bij over de herkomst, leeftijd en kwaliteit van de materialen en welke financiële en circulaire waarde ze hebben. Het hergebruik van materialen biedt tal van voordelen zoals het minimaliseren van afval, het terugdringen van bouwkosten en meer transparante informatie voor potentiële kopers.

Limited editions

Madaster ontstond vanuit de vaststelling dat ons huidig lineair economisch systeem van eeuwige groei in de toekomst niet meer houdbaar zal zijn. Er is nu eenmaal maar een beperkte voorraad goud om computerchips te maken of olie om plastics te produceren. In dit huidige systeem delven we grondstoffen, maken daar materialen van, gebruiken die materialen, verbruiken ze en gooien ze vervolgens weg. Zo zijn materialen per definitie ‘limited editions’ en leiden tot een steeds groeiende berg afval. Daarom luidt de these die aan de grondslag lag van het platform: “eigendom brengt verantwoordelijkheid met zich mee”.

 “With great power comes great responsibility” - H.S. Truman

Paspoortcontrole

Wat dit initiatief ons leert, is dat Madaster de manier waarop we naar bouwen kijken op losse schroeven zet. Waar isolatie en zonnepanelen –hoe belangrijk ze ook zijn- nu eerder voelen als een druppel op een hete plaat, geeft Madaster een aanzet naar een heel nieuw duurzaam systeem om te bouwen, los van afval en verspilling. Of u nu huurt, koopt of bouwt: binnenkort kan u alvast te weten komen waar die draagbalk vandaan komt, uit welk materiaal hij is vervaardigd en hoe oud hij is. Een paspoortcontrole van uw nieuwe woonst zeg maar.

Madaster
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet