Europese steden verkennen stedelijke labo's.

CC Rebecca Beeckman

CC Rebecca Beeckman

CC Rebecca Beeckman

CC Rebecca Beeckman

CC Rebecca Beeckman

CC Rebecca Beeckamn

Op 16 maart organiseerde Stadslab2050 een 'Lab session' in kader van het driedaagse milieuforum van Eurocities, het netwerk van middelgrote steden in Europa. 

Stéphane Vincent, directeur van het Franse labo "La 27é Région" vezorgde de keynote over labs.  Zijn prikkelend statement is " Why governement can't do without labs" . Gelukkig had hij ook een antwoord in petto, namelijk:

  1. "policy making as it goes today doesn't work anymore"
  2. "the challenges we face are complex and systemic in nature"

De vertegenwoordigers van steden konden daarna aan de slag met een prototype van de L.A.B.kit, een toolkit in ontwikkeling voor labs in oprichting, onder leiding van Nicole Rijkens (Pantopicon en ICIS/Universiteit Maastricht), 
3 lessen die we hieruit trekken:

  • een toolkit kan een waardevol instrument zijn, zowel voor beginnende labs als voor diegene die al een tijdje bezig zijn.
  • inzicht in het fenomeen labs en de wildgroei in namen (citylab, living lab, urban lab, impact space...) is nodig. Vandaag wordt er nogal veel met de term 'lab' in het rond gegooid
  • strategisch nadenken over het waarom van een lab en de meerwaarde (the value) die je ermee wil bereiken is verschillend voor diverse belanghebbenden in een lab (kennisinstellingen vs overheid bijvoorbeeld).

Wil je meer weten over de L.A.B-toolkit? De inschrijvingen voor de lancering en finale conferentie van het Europese project UrbanExp, staan binnenkort open. 

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet