Op weg naar een decentrale overheid

Er wordt wel eens beweerd dat er voor bijna elk type organisatie een variant uit de deeleconomie zal komen die de gevestigde orde zal ontwrichten, zoals Uber deed met de taxisector en Airbnb met de hotelsector.

Welke rol kan een overheid vervullen zodat de duurzaamheid van die nieuwe systemen zeker niet over het hoofd wordt gezien? En wat als je de principes van de deeleconomie toepast op een overheid zelf? Biedt de deeleconomie ons bovendien nieuwe innovatieve mogelijkheden op vlak van 'governance'? Ontstaat er met andere woorden ook een "Uber” voor de overheid of bepaalde taken en onderdelen ervan? Tijdens deze ontwerptafel zoomen we dieper in op enkele mogelijkheden en proberen deze verder te finetunen. Misschien komen we wel  tot een experimen binnen de stedelijke overheidsorganisatie rond alternatieve decentrale werking? En gaan we hier dan ook effectief van leren.

Catherine Van  Holder verkent, liefst met bereidwillige mensen van overheid en vrijdenkers de mogelijke krijtlijnen van zo'n experiment.

Interesse schrijf je snel in, op 22 november gaan we aan de slag.

 

 

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet