Vijf lessen om mee te nemen naar de toekomst
dr. Maya van Leemput en een groep stadslaboranten

dr. Maya van Leemput en een groep stadslaboranten

Een groep stadslaboraten liet zich door dr. Maya van Leemput onderdompelen in het tijdelijk toekomstinstituut in het M HKA om kennis te maken met het toekomstdenken.

Futurologen zijn voor alle duidelijkheid niet bezig met de toekomst te voorspellen, maar leggen mogelijke toekomsten bloot.

Wat wordt duidelijk na een onderdompeling in het toekomstdenken?

 1. Met een mix van 'vier toekomsten' kunnen we ons eigen toekomstbeeld opmaken.
  Jim Dator van de Universiteit van Hawaï onderscheidde voortgezette groei, instorting, discipline en transformatie als beelden die we kunnen gebruiken om onze gewenste toekomst voor te stellen. 
 2. We kunnen maar één leven vooruit- en achteruit denken.
  Veel mensen hebben de tweede wereldoorlog meegemaakt dankzij de verhalen van hun grootouders. En op eenzelfde manier kan je je ook inbeelden dat je ooit kleinkinderen zult hebben. Langer vooruit plannen, is in de westerse samenleving veel moeilijker.
 3. We weten vaak welke toekomst we niet willen.
  Maar die negatieve positie houdt onze acties tegen. Al is het veel moeilijker, weten waar je wel naartoe wilt, werkt meer motiverend.
 4. Werken aan verandering is op zoek gaan naar de grote verhalen.
  Ga daarom op zoek naar de onderliggende grote overtuigingen die aan de basis liggen van een toekomstbeeld. Door dit gesprek aan te gaan, kan je samen tot een gezamenlijk verhaal komen.
 5. Toekomstdenken, daar krijg je vaak niet de ruimte voor in je organisatie.
  Business as usual gaat vaak voor op het abstracter lange termijnverhaal. Maak daarom van toekomstdenken business as usual, een taak in elke organisatie.

Lees hier een uitgebreider verslag van de tentoonstelling een tijdelijk toekomstinstituut.

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet