Project 
Bookmine
Kort 

Wat als we de bibliotheken kunnen uitbreiden met de boeken in jullie kasten? En zo een inclusief deelverhaal bouwen?

Stand van zaken 

Een boek niet teruggevonden in de bib? Op zoek naar oriëntatie of inspiratie rond een thematiek? Of gewoon een passie voor literatuur? In de huiskamers in jouw omgeving schuilt een verborgen schat aan literatuur. Boekeigenaars staan zelf ook bol van de kennis en verhalen en zijn vaak bereid om hun expertise te delen. Een digitaal peer-to-peer platform brengt mensen met elkaar in contact om onderling boeken en kennis uit te wisselen. We nemen in Antwerpen de proef op de som en onderzoeken de rol voor de bib.

Partners

Partner

Stad Antwerpen - lokaal Cultuurbeleid

Het idee achter Bookmine sluit nauw aan op de doelstellingen van het Lokaal Cultuurbeleid van de Stad Antwerpen. De stad investeert daarom in een experiment om het concept in de praktijk te testen en de rol van de bibliotheek te onderzoeken.

Partner

Bastien Lauwers - Art Direct bvba

Bastien ontwikkelde het concept ‘Bookmine’ in het kader van de masteropleiding Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. De conclusie van zijn thesisonderzoek is dat een vraaggestuurd model meer succes heeft in de deeleconomie, dat je niet alleen boeken maar ook kennis kan delen en dat de openbare bibliotheek er baat bij heeft om een zo’n deelplatform te ondersteunen.

Recente artikels 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer je nu!