De stadslaboranten

Stadslaborant van de winter: Frank Dingemans

De rode draad doorheen het leven van Frank Dingemans is een voorliefde voor mooie, degelijke spullen met een geschiedenis. Dat en zijn aangeboren talent voor duurzaam ondernemen maakt van Frank de ideale man om mee te schrijven aan het positieve verhaal van milieuzorg, circulaire economie en sociale tewerkstelling dat De Kringwinkel al decennialang is. Als het aan Frank ligt, is dat verhaal nog lang niet afgelopen. Als verantwoordelijke voor strategie en innovatie timmert hij met het nieuwe concept circuit vastberaden aan de kringwinkel van de toekomst.

Stadslaborant van de maand: Astrid Leyssens

Haar bedrijf Investing & Marketing for Do Good Companies investeert in en geeft marketingadvies aan bedrijven die duurzaam willen produceren. Wordt ‘duurzaamheid’ vaak in een adem genoemd met ‘respect voor mens en milieu’, volgens Astrid Leyssens garandeert het ook gezonde, aantrekkelijke en rendabele bedrijven. Stadslaborant Astrid is een wereldverbeteraar die met beide voeten in de 21ste eeuw staat.

Stadslaborant van de maand: Sebastiaan de Neubourg

Kan een zonnebril de wereld redden? Waarschijnlijk niet, maar als zo’n zonnebril – en het productieproces achter de zonnebril – ons bewuster doet nadenken over duurzaam produceren en consumeren, wordt zo’n klein object een belangrijk wapen in de strijd voor het voortbestaan van onze planeet. Met dat concept in het achterhoofd zette Sebastiaan de Neubourg zijn tanden in w.r.yuma. En hij laat voorlopig niet los. Al helemaal niet nu hij vader wordt.

“Ik wil een probleem dat echt de moeite waard is om op te lossen.” 

Stadslaborant van de zomer: Vincent Fierens

Het begon voor Vincent Fierens vijftien jaar geleden met een wake-up call. Bijzondere omstandigheden vroegen bijzondere maatregelen. Vandaag is aandacht voor een gezonde en duurzame levensstijl niet langer een dwingende noodzaak, maar een rustige constante in zijn leven. Vincent heeft vertrouwen in de toekomst van onze planeet. Aangespoord door gezond verstand en met hulp van nieuwe, schone technologieën kan het tij worden gekeerd, ten bate van iedereen. Waar kan, helpt hij een handje.

Stadslaborant van de maand: Erwin Buys

Erwin Buys leidt een druk leven. Hij heeft een gezin, is dicht betrokken bij de werking van twee kunstgaleries en heeft een baan die volledig rond duurzaamheid draait. Bij Nnof (Nearly new office facilities) gooit hij zijn ontwerp- en technische kunsten in de strijd om afgedankt kantoormeubilair een nieuw leven te geven. Die duurzaamheid wil hij ook graag doortrekken in de rest van zijn leven. Maar dat vindt hij best een moeilijke oefening. De grootste schuldige: koning auto.

Ge#failiciteerd: Tom Duhoux en zijn circulaire jeans

Met vallen en opstaan, want elke tegenslag helpt je vooruit

De wereld gaat om zeep. Misschien. Alleen: met zo’n wereldbeeld zetten we niets in beweging. Een wervend toekomstbeeld geeft je kracht om de dingen vast te pakken, te ondernemen, creatief te zijn en te innoveren. Maar wat als het even dik tegenzit? Hoe krabbel je recht en ga je weer door? Stadslab2050 wil even dieper inzoomen op die dikke #fail waar we als pioniers allemaal bang voor zijn. 

Stadslaborant van de maand: Daan Neels

Stadslaborant Daan Neels (27) is opgetrokken uit 100% engagement

Stadslab2050 bruist van de samenwerkingen met boeiende mensen met inspirerende verhalen, en die houden we niet langer voor ons. In de rubriek 'Stadslaborant van de maand' trakteren we je maandelijks op een blik achter de schermen bij één van onze contacten. In april ontdek je het verhaal van Atopia-man en stadslaborant Daan Neels.

“Ik ben een wereldverbeteraar, maar als je te vaak zeurt, luistert er niemand meer.”