De verwondering van het delen in drie inspirerende blogs

Donderdag 23 juni 2016 daagde Catherine Van Holder, futurologe bij Pantopicon, ons tijdens een workshop uit na te denken over de toekomst van de deeleconomie. Ze deed dit met een scherpe blik, pertinente vragen en kennis van zaken. Dat bleek al tijdens de voorbereiding. Toen we even polsten wat haar hierbij zelf inspireerde, kregen we meteen een aantal blogs toe gestuurd. Stof tot nadenken die we liever niet voor onszelf houden. Ziehier, de inspiratie van onze inspirator:

Sharing Cities - a tale of two futures

In deze blog vertelt April Rinne (Young Global Leader bij het Wereld Economisch Forum) over het dilemma waar de deeleconomie lijkt voor te staan. Aan de ene kant wordt de deeleconomie de hemel in geprezen omwille van de potentiële bijdrage die de deeleconomie kan maken aan de stad van de toekomst, onder andere door de burgemeester van Seoul Park-Won Soon. Aan de andere kant wordt de deeleconomie vaak verketterd door zijn bijdrage aan inkomensongelijkheid, het verlies van jobs, aan gentrificatie (prijsstijging in buurten waardoor de originele bevolking verplaatst)…  

Rinne is verbouwereerd over deze tweestrijd en vraagt zich zelfs af of hier wel over hetzelfde fenomeen gesproken wordt. Ze gaat op zoek naar antwoorden in het boek Sharing Cities. In dit boek verkennen de auteurs de verschillende varianten van de deeleconomie met sprekende voorbeelden en gaan ze na wat hun invloed is op duurzame groei en sociale cohesie. En hoe zit het nu met ‘smart and sustainable cities’? Vallen die te rijmen met een sharing city?

Rinne verwijst ook naar Charles DickensA tale of two cities en besluit: “All around us, I see encouraging signs of the potential for the sharing economy to benefit cities. But I also see reasons for concern about sharing-economy models that don’t take into account broader social issues.

A typical day in a blockchain enabled world circa 2030

De tweede blog vertelt een totaal andere verhaal. We volgen Cowley, het hoofdpersonage van deze blog, gedurende een dag van zijn leven in een wereld waarin de blockchain-technologie centraal staat. Block-wat? Blockchain is een decentraal en over het internet heen verspreid grootboek of logboek dat alle transacties geordend en gedetailleerd (wat, wie, wanneer) bijhoudt. Het registreert in de eerste plaats de uitwisseling of handel van digitaal geld (cryptocurrency) en transacties. Het is onder meer de technologie achter Bitcoin. Als dit u niet zegt geen nood: ook wij doorploegden veel ‘blockchain for dummies’-filmpjes om er maar iets van te snappen.

Deze blog vertelt en verbeeldt zich hoe Cowley’s wereld er zou kunnen uitzien in een blockchain-wereld. Van een horloge die je ‘s morgens op het meest gepaste tijdstip wakker maakt tot het automatisch aansturen en betalen van grasmaaiers in je voortuin, die dan op hun beurt programmeurs en hersteldiensten betalen met een virtuele munt. Van het sneller en notarisvrij afsluiten van verkoopsovereenkomsten tot het wereldwijd versturen van geld over het internet. Een boeiend stuk waar je door het verhaaltje heen kunt proeven van de sprankelende mogelijkheden van deze nieuwe deeltechnologie.

The new utopians

Als derde inspiratiebrond stuurde Catherine ons een blog over schrijvers die de wereld willen verbeteren via science fiction. Deze blog zet hierbij twee science fiction-genres tegenover elkaar: de dystopia’s en de utopia’s. De dystopia’s schilderen grauwe, donkere voorspellingen over het einde van de wereld, waar klimaatopwarming, overstromingen of inslagen van asteroides de aarde tot een onleefbare planeet hebben gemaakt. De utopia’s, hun ‘sunny counterparts’, daarentegen dromen van een betere wereld. Doorheen de de geschiedenis slingert de literatuur heen en weer tussen beide. Denk maar aan Thomas More’s Utopia over de ideale eilandstaat en Jonathan Swifts reactie tegen de ‘valse utopia’s’ met Gulliver’s reizen.

Een ‘dystopia’ schrijven is niet moeilijk. Je moet enkel maar de koppen van de kranten bij mekaar vegen… Utopia’s bedenken is heel wat moeilijker, maar o zo belangrijk, beweren de SF-auteurs in de blog. Onze tijdsgeest heeft nood aan utopia’s. ‘To build a better future we have to first imagine it’ claimen ze. Een heel aantal schrijvers en, verbeelders doen hun best om toch richting te geven aan een mogelijke toekomst, waar we naartoe zouden kunnen streven. 

 

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet