Succesvolle Bookmine legt de lat hoger

Het proefdraaien van Bookmine zit erop. De verhalen zijn gelezen, de boeken staan weer in hun kast en de lezers kijken al uit naar meer. 256 Antwerpenaars tekenden voor het experiment en stelden samen een bibliotheek van bijna vijfhonderd boeken samen, waarvan vijftig in geen enkele reguliere Antwerpse bibliotheek te vinden is. De organisatoren Bastien Lauwers en Martijn Gys blikken dan ook tevreden terug.

Het ontginnen van een mijn

Het concept van Bookmine is inmiddels genoegzaam bekend. We hebben allemaal boeken in onze kasten waarvan we vinden dat iedereen ze gelezen zou moeten hebben. Toch vinden velen hun weg niet naar die boeken omdat ze nu eenmaal te vaak uitgeleend zijn in de bibliotheken of er helemaal niet liggen. Dan kun je hopen dat bibliotheken nog meer boeken in huis halen om iedereen te bedienen of je kunt de bib een handje helpen en ook zelf gaan uitlenen. En net bij dat laatste faciliteert Bookmine. Het biedt een platform waarop je die must reads kunt aanbieden met een wervend tekstje, en je ook kunt grasduinen in die grote bibliotheek die gevormd wordt door alle boekenplanken van de buurt. Een goudmijn aan boeken, verborgen achter huisdeuren en gevels, raakt opeens ontsloten.

Niet alleen de boekenkasten, ook de deuren gaan open. De boeken worden immers nergens binnengebracht, je moet actief naar de ontlener toe stappen, aankloppen en aanspreken. Bookmine graaft zo ook gaten in onze isolerende, dikke muren. We leren onze buren en buurt weer kennen en krijgen meteen een gespreksonderwerp mee: dat ene, belangwekkende boek of dat bijzondere onderwerp. “He, ben jij hier ook in geïnteresseerd? Dat wist ik helemaal niet. Kom binnen…”

Een nieuwe bron aangeboord

Zelfs bij het kleine experiment dat Bookmine was, waren de resultaten al meteen veelzeggend. Maar liefst tien procent van de ingegeven boeken kun je niet vinden in de Antwerpse bibliotheekcollectie. Laat dat even doordringen. Een op de tien boeken die ontleners aanboden als niet te missen boeken, die ‘iedereen gelezen zou moeten hebben’, zijn voor bibliotheekbezoekers enkel te vinden op Bookmine. Stel je voor dat dit percentage blijft wanneer het aantal deelnemers en het aanbod verveelvoudigt, of zelfs toeneemt… De organisatoren zijn alvast gemotiveerd om het uploaden van zulke ‘zeldzame boeken’ nog verder aan te moedigen.

(lees verder onder de foto)

De lat hoger

Het kan nog beter, vinden Martijn en Bastien. Het platform bleek meer drempels op te leveren dan verwacht, en stond nog niet echt op punt. De betrokkenheid van de gebruikers kan hoger, de interface gebruiksvriendelijker en ook de beleving kan nog rijker worden. Zo willen ze gebruikers nog meer aanmoedigen om boeken en boekenadviezen in te geven en regelmatig terug te komen naar het platform. Als het makkelijk en aangenaam genoeg is om te gebruiken, zo hopen ze, worden er meer boeken geplaatst, vinden meer lezers er hun gading, wat weer andere gebruikers aantrekt die ook weer gaan delen, waardoor deze burenbib exponentieel gaat groeien, met alle positieve gevolgen van dien. Steeds meer boeken voegen zich zo in een nieuwe openbare collectie en steeds meer buren vinden elkaar rond gedeelde verhalen, onderwerpen en interesses.

Interessant

Bookmine spreekt tot de verbeelding, zo blijkt. Op onze eigen Stadslab2050-website bleek het startartikel een van de meest gelezen stukken van het jaar, en ook elders was de aandacht onverhoopt hoog. “Samen met Cultuurconnect “, zo melden de organisatoren, “volgen de openbare bibliotheken en het lokaal cultuurbeleid van enkele Vlaamse steden het onderzoek op de voet: Mechelen, Turnhout, Leuven, Gent…”

En ook organisaties als Iedereen Leest, Antwerpen Boekenstad en De Dagen kijken met argusogen mee. Stad Antwerpen, dat verder de digitale weg wil opgaan, neemt het project dan ook mee op in het beleidsplan Leesbevordering.

We durven Bookmine dan ook een geslaagd experiment te noemen, dat nu uitkijkt naar een schaalvergroting en stevige herlancering als voldragen aanbod, op een gloednieuw, vanaf de grond herschreven platform. Of, zoals het in boekentaal zo veelbelovend heet: wordt vervolgd. #stadslab2050

De Boekenmeir - CC Stadslab2050

Meer lezen: 
Deeleconomie
ThemaDeeleconomie
Bookmine is nu enkele maanden actief. Wat vinden gebruikers ervan? Test het ook eens zelf uit op www.bookmine.be!
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet