Bookmine, een online schat vol boeken van je buren

Op Bookmine, een Antwerpse online platform boordevol boeken, kan je boeken lenen en ontlenen. Niet vanuit een grote bibliotheek of magazijn, maar gewoon vanuit de boekenkast van één van je buren. Boekenliefhebbers ontdekken er pareltjes die ze nog niet kenden en prijzen hun eigen lievelingswerken aan anderen aan.  Bookmine is voorlopig nog een experiment en de makers willen heel graag weten wat de gebruikers ervan vinden. Rebecca Beekman, Jan Rutten en Anne Vermeulen zijn alvast enthousiast. En jij binnenkort misschien ook.

Tsjechov tegen Murakami

Toen boekenfan Rebecca over Bookmine hoorde, ging ze onmiddellijk snuisteren. “Ik vinkte meteen een heleboel boeken aan die me wel interessant leken.” Jan Rutten was de eerste die reageerde. Hij wilde zijn boek van Tsjechov wel ruilen voor een Murakami van Rebecca. “Anders dan in een bibliotheek was het leuk om de eigenaar van het boek te ontmoeten. We zagen elkaar maar heel even bij de ruil, maar toch lang genoeg om kort van gedachten te wisselen. Jan vertelde me toen dat hij de boeken van Tsjechov hilarisch vond. Dat was niet meteen mijn gevoel, ik vond het vooral donker en droevig. Maar naarmate het boek vorderde, begon ik het grappige er wel van in te zien.”

Als alle Antwerpenaars meedoen, hoeft niemand nog boeken te kopen

Rebecca is helemaal gewonnen voor het concept van Bookmine. “Ik heb thuis een boekenkast bomvol boeken die ik allemaal gelezen heb. Het is eigenlijk een bib die door niemand gebruikt wordt. Ik leen veel uit aan familie en vrienden, maar er zouden nog zoveel meer mensen van kunnen genieten. Als je alle boeken van alle Antwerpenaars op die manier kan uitwisselen, dan hoeft niemand nog boeken te kopen. En  daar komt nog eens bij dat het allemaal boekenliefhebbers zijn waar je een fijn praatje mee kan slaan. Geniaal! Ik heb spijt dat ik niet zelf op het idee kwam. Maar als ik dan toch een verbeterpuntje mag aanhalen? Je krijgt nu nog onvoldoende meldingen per mail wanneer iemand je iets vraagt over jouw boeken.”

Het beste boek is er één dat aangeraden werd

Jan Rutten nam Rebecca’s Murakami mee naar Portugal. De ideale plek om ‘Kafka aan het strand’ te lezen.  Voor Jan was deze ruil de eerste ervaring met Bookmine. “Het schept vertrouwen als je van elkaar een boek leent en het is ook fijn omdat je dan over elkaars ervaringen kan praten. Ik lees altijd boeken die iemand me aanraadde. Tot voor kort door familie en vrienden en nu komt daar Bookmine bij.”

Inspiratie opdoen en over boeken babbelen

Anne Vermeulen hoorde over Bookmine via een vriend. “Dit concept sprak me heel erg aan. Ik lees niet alleen super graag, ik babbel ook graag met mensen over boeken om tips uit te wisselen. Ik vind het heel leuk om te lezen wat anderen goed vinden. De meesten zetten immers niet hun hele boekenkast op Bookmine, maar slechts enkele boeken die ze echt willen aanraden. Op die manier is Bookmine een echte schat en voor mij een super manier om inspiratie op te doen. Ik vind het heerlijk om door al die titels te scrollen. Al zou een zoekfunctie om een specifieke titel of auteur te zoeken ook fijn zijn. Maar ik ben sowieso fan!”

 

Enkele pareltjes op een rij

Anne, Rebecca en Jan raden je hun pareltjes aan, hier en op www.bookmine.be.

Anne brengt het boek ‘Anna, Hanna en Johanna’ van Marianne Frederiksson graag onder de aandacht. “Ik vind het een heel mooi boek, maar hoewel het niet onbekend is, hebben veel mensen er nog niet van gehoord.” Rebecca zou je zoveel boeken willen aanraden, maar als ze dan echt moet kiezen dan voor ‘De ontdekking van de Hemel’ van Harry Mulish, haar all-time favourite. Jan raadt zijn top 3 aan: ‘Een vervelende geschiedenis’ van Tsjechov. ‘Het zwarte boek’ van Orhan Pamuk en ‘The hungry city’ van Carolyn Steel. “De eerste twee heb ik gewoon heel graag gelezen. Het derde boek is non-fictie. Ik heb het op school gelezen en het heeft me heel wat nieuwe inzichten gegeven. Het is een wat atypisch boek, maar juist daarom heel interessant.”

Zin in meer? Neem zelf een kijkje op www.bookmine.be

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet