Project "Biekes van A" krijgt financiële ondersteuning

Kan je met steun van technologie, de bijenpopulatie in de stad doen opbloeien?

Dat is de hamvraag van het project "Biekes van A", een idee van 3 studenten productontwikkeling van Universiteit Antwerpen.

Dat het niet goed gaat met de bijen weten we ondertussen al langer. Op het platteland worstelen de bijen met vervuiling, in de stad is dat minder een probleem. Daar is eerder het tekort aan bloemen met voldoende voedingsstoffen (nectar) de oorzaak van bijensterfte. In de (na)zomermaanden (augusts, september, oktober) constateren de stadsimkers dan ook een grote bijensterfte. 

Kan je buren, bloemen en bijen samenbrengen?

Dat was de vraag waarmee de studenten productontwikkeling aan de slag gingen. Zou je de buurtbewoners niet kunnen motiveren om langer bloemen te voorzien op balkons en in stadstuintjes? En hen belonen door middel van kennis, betrokkenheid bij de bijen en de imkers? 

Het idee van de studenten is om een sensor in een bloemenperk te plaatsen en een 'bieke' in de woonkamer.  Dat sensor meet de activiteit van bijen. Het bieke informeert de bewoner over de aanwezigheid en activiteit van de bijen. Op een bijbehorende app kan je verder zien hoe bijvriendelijk je wijk is, je kan er informatie vinden rond het houden van bijen in de stad, inschrijven voor evenementen. Op het einde van het seizoen kan je dan zelf je potje buurthoning van de buurtimker kopen. De sensoren leveren bovendien ook een schat aan informatie op voor (potentiële) imkers en onderzoekers.

De studenten productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden het idee nu nog verder dankzij de steun Stadslab2050 en het Projectenfonds van de stad. Ze kregen de opdracht om een product-dienstsysteem te ontwikkelen dat de deeleconomie in Antwerpen stimuleert en zo de stad meer duurzaam maakt. In de volgende maanden wordt dit concept verder uitgewerkt tot een experiment.

Nieuwsgierig? Ga naar de tentoonstelling ‘Award Winning Designers’ in designcentrum ‘De Winkelhaak’.

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet