Kom mee brainstormen rond slimme klasbibs

Stadslab2050 gelooft in de toekomst van deeleconomie. In een ideale wereld delen we alles met onze vrienden, buren, of derden via deelplatformen. ‘Delen is het nieuwe hebben’, zeg maar. Het ultieme doel? Eén groot deelplatform voor eender wat! Maar voor we daar zijn, beginnen we klein, met boeken bijvoorbeeld. Een bibliotheek is een deelplatform voor boeken, maar wat als je daar nog verder in gaat?

Boeken delen met een bib op wielen

We zijn nog steeds laaiend enthousiast over Bookmine, maar er zijn nog meer deelprojecten met boeken. De stad Antwerpen heeft drie bibbussen. Deze bibs op wielen rijden elke schooldag uit naar kleuter- en lagere scholen in heel Antwerpen om boeken naar klassen te brengen die minder gemakkelijk op klasbezoek kunnen in een bibliotheek. In de bibbus zoeken leerlingen op dezelfde wijze boeken als in een gewone bibliotheek. Dit systeem bestaat al jaren, maar botst op zijn limieten. De sterke groei van het aantal leerlingen en een veranderende mobiliteit voeren de druk op.

Extra investeren in nieuwe bibbussen is een optie. Maar kunnen we dit moment ook aangrijpen om op zoek te gaan naar nieuwe, slimme oplossingen? Groene elektrische wagens bijvoorbeeld, die boeken op een efficiëntere en duurzamere manier verdelen? Of een deel van de collectie in gedeeld beheer geven van scholen, zodat er minder boeken over en weer moeten gebracht worden? Of kleine ‘pop-up’ bibliotheken in de buurt van scholen?

Projectleider Martijn Gys brengt experten en geïnteresseerden samen om hierover na te denken. Borrelen de wilde ideeën bij jou nu al op? Heb jij hierover een bedenking of mening? Dan ben je van harte welkom op een van de  brainstormsessie in het EcoHuis (Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout). 

Vul onderstaand formulier in en wordt mogelijk uitgenodigd om mee na te denken met de betrokken stadsmedewerkers en Stadslab2050.

15 + 3 =
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet