Deel je (anderstalige) boeken via Bookmine

Onze innovatieve deel-stadslaboranten zijn op zoek naar teamgenoten die hun experimenten in de deeleconmie mee op gang willen trekken. Heb jij de expertise die we zoeken? Kom de teams dan versterken aan hun ontwerptafel op Open Lab | 2016.

Bookmine: wat als we de bibliotheken kunnen uitbreiden met de boeken in jullie kasten?

De Antwerpse bibliotheken dromen ervan om hun collectie virtueel uit te breiden met Bookmine. Er zit nog een enorme diversiteit aan informatie en kennis in alle pprivate bibliotheken en huiskamers.

Met dit project hopen de initiatiefnemers doelgroepen te bereiken die in het huidige aanbod hun gading niet vinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een migratieachtergrond. Voor bibliotheken is het niet haalbaar om boeken in veel talen te bezitten, maar in combinatie met deeleconomie is dit misschien wel haalbaar. De bibliotheek van Borgerhout wil graag als eerste een experiment opzetten. Dit district heeft een grote diversiteit aan bewoners en verenigingen. Zo'n 60 procent van de inwoners heeft allochtone roots. Helaas heeft Borgerhout ook de kleinste bib van alle districten. Ruimte voor een uitgebreide meertalige collectie is er simpelweg niet. In de Borgerhoutse huiskamers daarentegen zit vermoedelijk een verborgen diversiteit aan boeken in allerlei talen. Alle talen zijn welkom! Tijdens Open Lab | 2016 gaan we op zoek naar mensen of groeperingen uit Borgerhout die interessante anderstalige boeken op de plank hebben staan.

De vragen beginnen al op te borrelen: Hoe kunnen we de verschillende bewoners en gemeenschappen zo ver krijgen dat zij privécollecties gaan delen met hun buren? Hoe zorgen we voor het nodige vertrouwen zodat mensen hun boeken effectief durven uitlenen? Welke rol kunnen de bib en haar medewerkers spelen? Welke andere partners moeten betrokken worden?

Wat zoeken we aan deze ontwerptafel op Open Lab | 2016

  1. Mensen uit (of die goede banden hebben met) anderstalige gemeenschappen in Borgerhout/Antwerpen-Noord. Aangezien we 194 nationaliteiten tellen in de stad, kan dit een zeer diverse groep worden!
  2. Mensen die veel ervaring hebben met deelplatformen en de groep kunnen wijzen op do’s en don’ts.
  3. Mensen die bekend zijn met gemeenschapsvorming, buurtnetwerken of wijkwerking in Borgerhout/Antwerpen-Noord.
  4. Geïnteresseerden die denken dat ze een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het verder ontwerpen van dit experiment.

 

Schrijf je nu in voor Open Lab | 2016

 

BewarenBewaren

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet