Ondernemers en burgers brengen Nieuw Zuid tot leven

Twee jaar geleden was dit nog een bouwkuil. Nu kun je er klimmen, glijden en schommelen. Een meisje staat bewonderend te kijken aan de hand van haar vader. “Een speeltuin”, fluistert ze. “Ja, die is nieuw”, knikt de papa. Het gaat hier snel, denkt hij, terwijl een jonge vrouw iets verderop haar hond over het verse park volgt. Sommige perken zijn pas ingezaaid, staat te lezen op gele borden, maar tussen de jonge boompjes komt het gras toch al bovenpiepen. De grijze werf ontpopt zich tot een groene buurt.

Terwijl de zorgende armen van twaalf kranen de rest van de wijk uit de klei trekken, komen de eerste gebouwen tot leven. Nieuw Zuid krijgt nog volop vorm, maar begint toch al te bewegen. Er werken al mensen in het kantoorgebouw dat dit jaar werd opgeleverd; de flats raken bewoond; de koffiebar perfectioneert zijn cappuccino; de kapper kleurt al haren en een tandarts vult gaatjes terwijl een bouwvakker nog muren metst. 

Zichtbaar groeien in duurzaamheid

Elke dag zie je nieuwe dingen, die er de dag voordien nog niet waren. “Dit voorjaar zijn weer drie gebouwen opgeleverd,” zegt Sam De Maeyer van projectontwikkelaar Triple Living, “volgend jaar openen we Parkzicht en het Zuiderplein, een commercieel plein waar onder andere een Grand Café komt, en na de zomer lanceren we nog een nieuwe toren op de Schelde.”

Sam wijst door het raam naar de kranen. Het hoofdkantoor van Triple Living kijkt handig uit over Nieuw Zuid.

“Daar” - hij toont een kraan die net krachtig rond zwiept - “zijn we net gestart met de bouw van de torens Scheldezicht en Zuiderzicht.” Die laatste, die in 2020 wordt opgeleverd en ook een hotel zal bevatten, wil een ecologisch toonvoorbeeld worden.

“Het complex zal voldoen aan alle bouwnormen die normaal gezien pas tegen 2050 van toepassing zijn”, vertelt Sam. “De voorziene isolatie- en ventilatietechnieken zijn zo vooruitstrevend dat het energieverbruik er vier keer onder de huidige bouwnorm zal liggen.” En uiteraard wordt alle appartementen van Zuiderzicht aangesloten op het bijzondere warmtenet dat ook volop in aanbouw is. Aan de rand van de wijk kun je de warmtecentrale, die 55 meter hoog wordt, nu al zien verrijzen. Dat het de stad menens is met die duurzaamheid, blijkt onder andere ook uit het plan om in die centrale een educatief centrum over het thema onder te brengen.

Duurzaam ondernemen in Nieuw Zuid

Samen met de stadsdiensten, Stadslab2050 en vooruitstrevende ondernemers werd de voorbije maanden ook naar projecten gezocht die de duurzaamheid van Nieuw Zuid moeten versterken en benadrukken. “We hebben specialisten verzameld rond zeven thema’s”, vertelt Sam. “Friskijkers, die met kennis van zaken en een open visie, inspirerende ondernemingen zouden bedenken voor de wijk. Ze hebben nagedacht over het nieuwe werken, de slimme stad, duurzame hospitality, mobiliteit, food, sharing, cultuur en zo verder.”

De ideeën werden bedacht en uitgewerkt in verschillende co-creatiesessies, waar die verschillende specialisten elkaars vondsten aanvulden en uitdaagden. Een half jaar later ligt een stapel boeiende, embryonale ideeën te hunkeren naar uitvoering.

 

Er broeit wat, er bloeit wat

Veel wil Sam hier nog niet over kwijt. Kleine plantjes mag je niet te vroeg in de volle zon zetten; ze moeten eerst nog steviger wortel schieten. De ideeën omvatten alvast een heel breed aanbod, van pakketleveringe tot serres en moestuinen, van ruimtes waar je samen kunt koken en andere sociale cohesieprojecten, tot restaurants die hun eigen groenten verbouwen of een makers-kringloopwinkel ‘anno 2020’. Er zijn zelfs plannen om die ideeën te bundelen tot een coherent, mobiel geheel, waar ook duurzame evenementen kunnen plaatsvinden.

Hij weet duidelijk nog meer, maar houdt zijn lippen stijf op elkaar. De ondernemers zijn volop bezig en bundelen hun krachten. We verwachten unieke projecten in Nieuw Zuid.

Burgers in actie

Niet alleen de ondernemers zetten hun schouders onder Nieuw Zuid, overigens. Nu de eerste bewoners zich er thuis gaan voelen, groeit het gemeenschapsleven en ook dat is duurzaam geïnspireerd. Zo organiseerde de buurtorganisatie Samen Zuid eind mei een inzamelactie waarbij bewoners oude kleren, meubels en elektrische toestellen konden binnenbrengen. Er wordt samen gefietst en gefeest en voluit nagedacht over de nieuwe buurt blijkt alvast uit hun website en die van Buurt aan de Stroom.

Leek Nieuw Zuid tot dusver vooral een verhaal van gebouwen, dan wordt het nu toch steeds meer een verhaal van mensen, van ondernemers en gedreven burgers met boeiende en bloeiende initiatieven, van vers ingezaaide perken en nieuwe speeltuinen. Hier wordt geëxperimenteerd.

“Mag ik?”, vraagt het meisje.

“Ga maar”, zegt de papa en het meisje rent vooruit. In volle vaart.

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet