Nieuw-Zuid onderstreept ambities met zonneboiler

Nieuw-Zuid positioneert zich als de nieuwe duurzame en innovatieve wijk van Antwerpen. Geen loze woorden, maar een belofte gestut door stevige daden, zo bleek meteen op maandag 03 oktober 2016. Op die dag werd in Nieuw-Zuid immers de allereerste zonneboiler opgestart die een Vlaams warmtenet van duurzame, lokale energie voorziet.

Een kokende zon op je dak

Bovenop het dak van studentengebouw Campus Nieuw-Zuid verhit de zon water zodanig dat het niet alleen het gebouw verwarmt maar ook nog eens het eerste warmtenet van Antwerpen voedt. Het neusje van de zalm van klimaatneutrale ingrepen anno 2016, zeg maar, en alvast een flinke optie op een klimaatneutraal Antwerpen anno 2050. Want bij dit eerste net blijft het niet. De ambitie is om tegen 2021 Nieuw-Zuid met hernieuwbare energie of restwarmte van deze grootschalige warmtebron te kunnen verwarmen.

Een boiler vol inspiratie

Hartverwarmend, vinden we zo’n zonneboiler. Het toont aan wat we aankunnen als instellingen, overheden en bedrijven de handen in elkaar slaan. En dat is meteen ook de opzet van de visionaire nieuwe stadsbuurt naast de Schelde: een vernieuwende buurt opzetten waar ondernemingen, bewoners en overheden samenwerken om die leefbare, harmonische stad van de toekomst te bouwen.

Nu al wordt bij bouwpromotor Triple Living en stad Antwerpen aan de meest uiteenlopende projecten gesleuteld: energiezuinige bouwconcepten, een wadipark, dat zorgt voor de natuurlijke afvoer van regenwater, groendaken, aandacht voor trage wegen, sorteerstraatjes…

Bij Stadslab2050 onderzoeken we dan weer, samen met ondernemers, wat dat precies kan inhouden, dat ondernemerschap van de toekomst. Hoe anders kan een duurzame en visionaire onderneming zijn? Zit het in het aanbod zelf, of in een geoptimaliseerde productieketen, in een nieuw visie op materiaalgebruik, in de eigen energiehuishouding, een andere rol in de omgeving, een vernieuwende kijk op diensten, de verfijnde inbreng van smart mogelijkheden, een ruimere kijk op kapitaal, winst en waardecreatie? Of nog iets heel anders? Of een combinatie van meerdere speerpunten? Het kan alle kanten op.

Je merkt het, niet alleen het water op de daken borrelt van inspiratie in Nieuw-Zuid, ook buurtbewoners, ondernemende vernieuwers en academici popelen om mee te denken.

Ook zin om mee te werken aan de nieuwe wijk die straks een hele stad mee sleept? Meld je dan aan voor het Open Lab op 22 november!

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet