Nieuw Zuid krijgt belevingscentrum rond circulariteit

“Circulariteit moet je niet begrijpen, maar beleven”, vinden de bezielers van een vernieuwend concept voor de wijk Nieuw Zuid dat door het leven gaat onder de werknaam Plein Zuid. 

Vandaag wordt er nog druk gesleuteld aan het concept maar het team van Congé mikt op een bruisend trekpleister die een dynamische elan kan geven aan circulaire economie en duurzaamheid. Denk ‘terras’, ’restaurant’, ‘greenhouse-bistro’, ‘exposities’, ‘tuin’ en ‘speeltuin’ en natuurlijk stapels - letterlijk - shops en workshops. Hier voel je, proef je, ontdek je en verken je al doende de rijke, duurzame wereld van het hergebruiken, herstellen en herbestemmen.

Plein Zuid maakt circulariteit sexy

"We hebben een hekel aan het belerend vingertje”, zeggen ze bij Congé. “Je kunt wel honderd keer uitleggen hoe belangrijk het is om grondstoffen te opnieuw te benutten en in te zetten, maar als je het niet aan den lijve ervaart, zijn het holle woorden die niet blijven hangen.” Plein Zuid zal circulaire economie daarom in praktijk omzetten. In aantrekkelijke praktijk, om precies te zijn. De initiatiefnemers hebben het zelfs over een sexy branding.
“De aanraking met circulaire oplossingen moet je zin geven in meer”, vinden ze. En hun droom gaat verder: Het centrum wordt opgetrokken rond een centrale zero waste-bistro in een vrolijke serre waar ook ter plaatse groenten en kruiden worden geteeld. Rondom de bistro, de tuin en de speeltuin staan een vijfentwintigtal witte, gerecycleerde zeecontainers opgesteld, waarop regelmatig wordt geprojecteerd en waarbinnen ook weer vanalles te beleven valt.
In de ene container gaat een maker aan de slag met weggegooide materialen; in een andere stelt een kunstenaar zijn werken tentoon en in nog een ander zet je zelf als start-up je eigen circulair bedrijfje op. Je kunt er opzoeken in de materialenbibliotheek of die bureaustoel herstellen in het repair café. Je zult er even binnenwippen om een artistiek evenement mee te pikken of dat ene pakje op te halen of je gaat er fijn dineren in het klasserestaurant in die fraai gedesignde container met zicht op de Schelde. En alles is duurzaam, opgetrokken uit re-terials, teruggewonnen materialen.

De pijlers van Plein Zuid - door Congé

Vijf jaren inspireren

Hier, op een steenworp van de Scheldekaaien leer je circulariteit kennen van concept tot product zonder dat er ook maar een theoretische uiteenzetting aan te pas komt. Bij Congé zien ze het al helemaal voor zich. De invulling van de vijfentwintig containers is nog niet rond, maar dat hoeft ook niet. Het bruisende van Plein Zuid zal ook zitten in de voortdurende beweging van de inhoud. Het wordt een plaats waar experimenten worden aangemoedigd en ruimte is om nieuwe dingen te proberen. Wat werkt wel en wat werkt niet in zo’n circulaire hub. Zoeken en beweging hoort erbij.

Plein Zuid heeft dan ook een eindige horizon. Het belevingscentrum wil hooguit vijf jaar haar motorfunctie vervullen, in de hoop dat een aantal experimenten, start-ups en pop-ups tijdens die periode voet aan de grond krijgen in Nieuw Zuid en van daaruit de hele stad belevingsvol aansteken met circulaire inspiratie.

Serre van Plein Publiek - door Congé

Bouw mee aan Plein Zuid

Komt de serre je bekend voor? Dat kan; het is dan ook de serre van Plein Publiek die nu al diezelfde geest van goesting en duurzaamheid promoot via design, kunst en verrassende activiteiten. De organisatoren van Congé zijn dan ook niet aan hun proefstuk toe. Ze lieten ons al kennismaken met het Work Palace, waar meubilaire een tweede leven kreeg, met de Repair Cafés, Mercado, Playground, en zo verder…

Deze keer kun je ook deel uitmaken van het project. Dee witte containers zijn nog niet allemaal ingevuld. De plannen worden nog uitgetekend, het project heeft zijn definitieve vorm nog niet gekregen. Heb jij zin om zelf ook mee te denken, mee te werken of een project te koppelen aan deze veelbelovende hub? Schrijf je dan meteen inop een van de twee ontbijtworkshops die Congé samen met Stadslab2050 organiseert op 13 en 21 december 2017. Of stuur het artikel door naar iemand voor wie Plein Zuid als geroepen komt.

> Meer info en inschrijvingen

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet