De bewoners van Nieuw Zuid zijn beter bezig. En jij?

De maand januari, een tijd om te reflecteren en goede voornemens te maken. Gezonder leven, op tijd naar bed en minder op café. Maar ook milieubewuster gaan leven, minder afval produceren en "Ik koop Belgisch" behoren tot die categorie. Bij Stadslab2050 willen we geen druk leggen of loze beloftes maken. Dit jaar opperen we gewoon dat iedereen 'het beter gaat doen'. Iets wat bij de bewoners van de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen als muziek in de oren klinkt.  

Nieuw Zuid is een stadsdeel dat onze toekomstige manier van leven voorspiegelt. Het is een inspiratiebron en voorbeeld voor de manier waarop samen geleefd kan worden in een duurzame omgeving. De wijk is voortdurend in beweging en op zoek naar nieuwe manieren van toekomstbestendig wonen en werken. Ook de bewoners van het Antwerpse Nieuw Zuid dragen hun steentje bij en stellen steeds de vraag: Wat kunnen wij bijdragen aan deze samenleving? Deze bewoners zijn alvast beter bezig en steken van wal met hun initiatieven.

Om het in de woorden van één van onze stadslaboranten te zeggen:

"Het gaat er niet om hoe groot je project is of hoeveel impact het heeft, gewoon doen." 

Ik trek jouw lunch hier uit de grond

Maurane: "Pompoen, courgette, pepers, verse kruiden… dat moet al zeker lukken. Ik zie het al voor me: een handjevol koriander gaan halen om de hoek voor een gerecht. Ik kijk er enorm naar uit om samen te gaan tuinieren in onze wijk. Ik ben maatschappelijk werkster van opleiding, maar daarna zat ik ook nog op de hotelschool. Een ideale combinatie om in een foodbar te werken als chef. Toen Charlotte en Ellen hun eerste koffiebar openden hadden ze al dat idee: zelf geplante groenten of kruiden verwerken. Maar in het centrum is dat moeilijker te realiseren. Hier is wel plaats om onze eigen smaak te laten groeien. In het beste geval trek ik hier straks uw lunch uit de grond."

Ben jij beter bezig? Doe hier de test!

 

Mijn handdoeken worden later groenten

Tam: "Ik gebruik alleen nog handdoeken van houtcellulose. Ik hoef ze niet meer te wassen. Naast de energie en de detergenten die ik daarmee bespaar, gebruik ik ook nog minder water, kost het minder werkuren en is het is ook nog eens hygiënischer voor de klanten van mijn kapperszaak. Je kan zeggen dat het wegwerphanddoeken zijn, maar waar gooi je ze in? In de compostbak. Wanneer we samen gaan composteren in Nieuw Zuid, kweken we er straks misschien groenten op. Dan zijn we weer iets beter bezig."

Ben jij beter bezig? Doe hier de test!

 

Van mij krijg je het beter warm

Christel: "We wonen in het enige oude gebouw op Nieuw Zuid. Het is gebouwd in de jaren zeventig. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mee kan zijn met je tijd. Twee jaar hebben we er over gedaan om elke mede-eigenaar te overtuigen. Sinds enkele weken zijn we ook aangesloten op het warmtenet in Nieuw Zuid. Mensen denken snel dat het hun tijd wel zal duren, maar beetje bij beetje kregen we meer informatie, er werd gerekend en de keuze was dan snel gemaakt. We hebben het nu beter warm."

Ben jij beter bezig? Doe hier de test!

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet