Blog - Help, hoe word ik een circulaire ondernemer?

Van 10 tot 16 september nemen een twintigtal jonge, afgestudeerde of geïnteresseerde mensen uit Vlaanderen deel aan een bootcamp rond circulaire economie in Antwerpen. Niels en Wendy vertellen wat ze in de eerste drie dagen hebben geleerd en ervaren.

"Waarom zou ik aan circulaire economie doen? Waar kan ik ideeën vinden voor mijn eigen project? Hoe verdien ik er geld aan? Hoe maak ik het interessant en plezant?"

"Zoveel vragen…"

Een experiment

Wij zijn twee van deze groep jonge geesten die een week lang, net als proefkonijnen, een experiment van Vlaanderen Circulair zullen ondergaan. We worden in een soort ‘bootcamp’ klaargestoomd tot circulaire ondernemers. Sinds 1 januari 2017 is Vlaanderen Circulair het nieuwe knooppunt voor circulaire economie in Vlaanderen, dat ook deel uitmaakt van OVAM. Het is een symbiose van het vroegere Plan C, SuMMa en Agenda 2020. Dit is de eerste editie en met dit initiatief wordt geleerd om complexe problemen rond circulair ondernemerschap aan te pakken. Aangezien het een experiment is én het de eerste editie zijn we allen enorm benieuwd naar het eindresultaat. Spannend!

De eerste onderdompeling

De eerste dag komen we ‘s avonds samen in een hostel in het centrum van Antwerpen om al spelenderwijs met elkaar kennis te maken. Hier worden de eerste stappen gelegd naar samenwerking en vriendschappen, waarvan we weten dat dit de komende dagen erg belangrijk zal zijn. We leren hier ook meer over twee grote projectoproepen van Vlaanderen Circulair: projecten rond de Green Deal Circulair Aankopen en projecten in de Circulaire Stad of rond Circulair Ondernemen. In de tweede helft van deze bootcamp proberen we samen zelf een project in het kader van de Circulaire Stad in te dienen.

“Nieuw Zuid”, de wijk van de toekomst

Enkele jaren geleden werd het masterplan van de nieuwe Antwerpse wijk “Nieuw Zuid” gelanceerd, een privaat stadsontwikkelingsproject tussen het justitiepaleis, de Schelde en de Antwerpse ring. Op oude gronden waar vroeger nog Laundry Day werd georganiseerd, komen er de volgende jaren meer dan 30 splinternieuwe gebouwen. Met dit project wordt de ambitie uitgewerkt om een leefbare en groene woonsite te creëren die uitblinkt in duurzaamheid. Met voorzieningen op maat (voor gezinnen, senioren, personen met een handicap, etc.) duurzame verkeersinfrastructuur (autoluwe zones, laadpunten voor elektrische auto’s, etc.) en groene ruimtes wordt hier gewerkt aan de wijk van de toekomst.

Drie Challenges, Drie Trajecten, Een doel

Stad Antwerpen en Triple Living, de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid, hebben ons uitgedaagd om tijdens deze bootcamp zelf een project in elkaar te steken.

  • We bouwen aan een inspirerende circulaire buiteninfrastructuur die inspireert en engageert,
  • bedenken een circulaire hub waar inwoners en bezoekers ook kunnen prutsen
  • en ontwerpen een circulaire ontmoetingsplek voor horeca en cultuur.

Allemaal in een groot project. De tweede dag worden we onderverdeeld in drie groepen die elk gedurende twee dagen door een thematisch expert worden begeleid. De derde dag worden de drie uitgewerkte ideeën democratisch geconverteerd tot één eindproduct.

Legoblokken

Wie dacht dat lego voor kinderen is heeft het grondig mis! Op dag drie bouwt ons team met lego verschillende scenario’s en maquettes. Knutsel knutsel, pruts pruts! We lieten enkele legomannetjes ons circulair project “beleven” en trokken er leuke foto’s van.

Coming soon: The Lego Circular Movie! Hier al een voorproefje.

Walk the Talk

We praten niet alleen over circulaire economie, maar tijdens de bootcamp beleven we het ook. Geen plastieken bekertjes, borden en vorkjes. Een speciale pluim gaat uit naar Lilly Elena, deelneemster aan de bootcamp en onze chef van dienst. In het kader van vzw Wow Food Belgium bereidt ze haar veganistische gerechten met voedseloverschotten. Al onze activiteiten nemen plaats in het StAck: een creatieve belevingsplek rond upcycling, eco-design, duurzaam ondernemen en innoveren.

Half weg

Sommigen onder ons zijn vermoeid en hebben wat slaaptekort  (waaronder wij twee), maar we zijn halverwege en we gaan er nog steeds keihard voor.

Als je benieuwd bent naar het eindresultaat van onze bootcamp nodigen we jullie uit om ons te bezoeken op vrijdagavond 15/09 om 19:30 bij StAck, het containerdorp aan de Rijnkaai (tegenover het Red Star Line Museum).

De inkom en kennis zijn gratis.

Tot vrijdag!

Niels Jeanty & Wendy Wuyts

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet