Vinger aan de pols bij Park Mee

Interview: december 2013

Stadslab2050 houdt graag de vinger aan de pols van de projecten die tijdens de ontmoetingsruimtes op papier werden gezet. Welke stappen zijn intussen gezet? Welke drempels moesten worden overwonnen? Waar staan ze nu? En vooral waar gaan ze naar toe? We gaan op bezoek bij Koen Van Keer, de initiatiefnemer van Park Mee!

Van 1 idee naar 2 formules

Als de Oksigen Lab innovatiesessies al iets doen met een project, dan is het wel een boost geven. We spreken Koen Van Keer van Natuurpunt, die gisterenavond de laatste werksessie voor het project Park Mee! afrondde.

“We hebben niet enkel een stappenplan maar ook een actieplan in de steigers staan; we hebben niet één project maar twee formules", weet hij ons te melden. "Bij de uitwerking is gebleken dat ons project in de praktijk eigenlijk wat complexer is dan eerst gedacht.”

De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van ideeën zowaar.

“Het was allemaal kort dag, we hadden erg weinig tijd en de benadering van Oksigen Lab bleef in die context misschien net iets te lang té theoretisch, maar we hebben nu wél concrete plannen en we weten nu wat we moeten doen. Het is nuttig gebleken om input te krijgen van een externe partner bij ons project. Dat vermijdt al te veel navelstaarderij.”

“Zo kwamen we er al gauw achter, dat we binnen ons idee van ecologisch (mede)beheer van parken door burgers, eigenlijk met twee formules zitten: eentje waarbij Natuurpunt een aanbod heeft en buurtbewoners zoekt voor het ecologisch beheer en een andere formule waarbij we mensen hebben die op zoek zijn naar groen om op een natuurlijke manier te beheren in hun buurt. Beide hebben ze met vraag en aanbod te maken, maar het is nu duidelijk dat het om twee verschillende benaderingen gaat.”

Of Koen ook concrete voorbeelden van de twee formules kan geven?, vragen we hem. Dat kan hij. De Hollebeek [op de grens tussen Hoboken en Wilrijk] is een voorbeeld van de eerste benadering. Ergens in 2014 zal de stad Antwerpen het beheer ervan vermoedelijk aan Natuurpunt toewijzen. Eens dat zover is gaan we - binnen ons Park Mee! project - op zoek naar gemotiveerde buurtbewoners die ons een handje willen helpen. In het tweede scenario willen we initiatieven van stadsbewoners spontaan laten ontstaan en groeien om ze dan in samenspraak met de groendienst van de stad volop mee te ondersteunen.

“Het eerste scenario”, sluit Koen af, “doet zich eerder voor in de rand van Antwerpen; de tweede, spontane formule zien we vooral in de kernstad werken.”

Nuttig aan leerrijk koppelen

“Een ander leerpunt uit de werksessies”, zo leert Koen ons, “is de samenwerking met de groendienst. Hoe beter de afspraken die we met hen kunnen maken, hoe succesvoller dit project kan worden. Zo zitten we in januari met hen samen om een eerste concreet proefproject binnen de stad uit te werken: zo zouden we ecologisch kunnen gaan beheren binnen het Domein Hertoghe aan de Markgravelei. Het lokale stedelijke schooltje De Kolibrie heeft alvast aangegeven dat ze graag willen meewerken. Zij zouden dan bijvoorbeeld tijdens de middagpauze of op andere momenten een stukje park op natuurlijke wijze kunnen beheren. Zo koppelen ze nuttig aan leerrijk.

” Koen sluit wervend af: “als de puzzel in zijn plooi valt, zouden we daar, in park Hertoghe, in de lente onze startdag willen organiseren. Als het proefproject positief beoordeeld wordt, kan het project Park Mee op een grotere schaal binnen de stad gepromoot worden. Dat zou moeten lukken!”

Wordt zeker vervolgd…

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet