Project 
TexUp - Textiel Upcycle Labo
Kort 

Een labo in het lab: hier experimenteren ontwerpers, artiesten en organisaties samen met duurzame en vernieuwende mode.

Stand van zaken 

Wij dromen van een plaats waar kan geëxperimenteerd worden, een globaal lab waar textiel, vakmanschap, sociale economie, design en duurzaamheid tezamen komen. Een sociale co-workng-space in de stad waar jonge ontwerpers, artiesten en organisaties welkom zijn voor de productie van hun creatieve ideeën.

Momenteel vertaalt zich dit in het TexUp project.

Dit labo is een denk- en broedplaats waar modeontwerpers, kostuumontwerpers, productontwikkelaars en kunstenaars elkaar ontmoeten om de reststroom van kleding en linnen van het Radisson Blu Hotel terug leven in te blazen via innovatieve, circulaire en creatieve technieken.

Partners

Atelier Doek

Met twintig jaar ervaring als kostuumontwerpster besloot Lies Van Assche iets meer te willen betekenen voor de maatschappij, en zo werd DOEK geboren.

DOEK heeft een aantal functies en hoedanigheden:

  • Het biedt nieuwkomers in België met ervaring in de textielsector de kans om voor het atelier te werken. DOEK wil nieuwkomers laten kennismaken met het Belgische cultuurveld zodat ze in aanraking komen met mensen en projecten uit de Belgische cultuurwereld. Zo worden ze in staat gesteld om hun eigen netwerk op te bouwen.
  • Ook jonge ontwerpers die bijvoorbeeld prototypes nodig hebben, kunnen beroep doen op de diensten van DOEK.
  • Daarnaast functioneert DOEK als een volwaardig kostuumatelier.
  • Het atelier is bovendien een mooi voorbeeld van hoe productie een erg lokaal gebeuren kan worden.
  • Ook organiseert DOEK workshops voor kinderen om ambachtelijke technieken te leren, zoals bijvoorbeeld Afghaans borduren. Deze technieken worden uiteraard uitgelegd door de nieuwkomers die het in hun land leerden

Villanella

Partner

Radisson Blu Astrid

Radisson Blu Astrid is het bekende hotel op het Astridplein. Als stadslaborant is Radisson Blu betrokken bij het Tex Up project

Recente artikels 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer je nu!