Kennisdag klimaatrobuuste daken
Datum 
vrijdag, 14 juni, 2019 - 12:00 tot 16:00
Adres 
Steinerschool Hibernia
Volkstraat 40
2000 Antwerpen
België
Deel

Het voorbije jaar lanceerde Stadslab2050 een traject om voorbeelden van klimaatrobuuste daken te realiseren in Antwerpen.

Klimaatrobuust? Een klimaatrobuust dakproject geeft ruimte aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en schenkt aandacht aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Tijdens de Kennisdag krijgt u meer inzicht in het afgelegde traject en worden de ervaringen en de technische oplossingen van de 4 begeleidde daken gedeeld.

We nemen u mee op het dak van één van cases, zodat u de plannen aan de realiteit kan toetsen. Verder hebben we internationale sprekers, zoals Dusty Gedge, voorzitter van de European Federation of Green Roof & Wall Association, die voorbeelden en ervaringen van andere klimaatrobuuste daken meenemen en aantonen hoe ze die oplossingen verder op maat uitwerken voor de Antwerpse daken.

De verschillende daklaboranten uit het traject stellen hun ambitieuze plannen aan u voor. Kan u er in de namiddag niet bij zijn, dan is het ook mogelijk om de avondsessie te volgen 'Dromen over Daken'. Deze sessie is wel meer gericht op particulieren.

Programma kennisdag

12u – 12u30: Lunch op het dak (kom op tijd en verover een plek voor uw favoriete workshop)

12u30: Verwelkoming

12u55:  Een koelend dak voor kinderdagverblijf Elief. Oplossingen voor een lichtgewicht natuurdak. (Dusty Gedge, Green Infrastructure Consultancy en European Federation of Green Roof Associations)

13u10: Wat doet mijn project met het microklimaat? Inzichten voor projectoptimalisatie aan de hand van Antwerpse cases. (Florian Kraus, Greenpass)

13u25: Spelen en natuur op een schooldak? Oplossingen voor het drie seizoensdak van Hibernia. (Friso Klapwijk, Metropolder Company)

13u45: Parallelle workshops met onder anderen Jonatan Malmberg, The Scandinavian Green Roof Institute, Simon Perneel Belgische Federatie Gevel- en Dakgroen, Vincent Wolfs, Sumaqua, Els Liekens, Aquafin.

Workshop 1: Waar moet u aan denken voor u aan dakplannen begint? met Dirk Andelhofs (Vibe). Droomt u ervan om uw dak te ontwikkelen tot een heuse daktuin of heeft u andere dakplannen? Dan zijn er een aantal aspecten die u best op voorhand in overweging neemt. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt op uw dak en voor veel uitdagingen bestaan er gepaste oplossingen.

Workshop 2: Een dakspeelplaats voor en met leerlingen met Bert Beyens (leerkracht en dakkracht Hibernia) en Liesbet Vanhoutte (EcoHuis, Ecoscholen). Waarom een dakspeelplaats? Is inzetten op leerlingenparticipatie bij het ontwerpen van uw nieuwe dakspeelplaats een meerwaarde? Bert en Liesbet delen hun ervaringen over het opmaken van dakplannen en het betrekken van leerlingen om samen een ontwerp te maken. Tijdens de workshop wordt er een interactieve oefening gemaakt met pictoplay-instrument op het grondplan van Hibernia.

Workshop 3: Samen een dak maken? met Hugo Saen (Speelhuis Elief) en Nathan van Esbroek (bewoner Tabaksvest) beide stadslaboranten voor dit project. Een appartementsgebouw zonder groene buitenruimte heeft een gemeenschappelijk dak. Hoe begint u aan een gedeeld dakproject? Als uw dak niet groot genoeg is om alle functies te vervullen die u voor ogen hebt, kan u ook eens kijken naar de buurdaken. Hoe betrekt u de buurt bij uw dakplannen?

Workshop 4: Investeren in een dak-visie. Waardevol voor uw dak-project?  met Timothy Vanagt (Stramien) en Inge Van Engelen (Stad Antwerpen). Een visie opmaken voor uw dak is een oefening die algauw wordt vergeten om over te gaan naar het ‘echte werk’, het opmaken van een gedetailleerd dakplan. Toch kan de investering in het opmaken van een dak-visie renderen en een waardevolle oefening zijn voor uw project. Waarom zou u het doen en hoe begint u er aan?

Workshop 5: Hoe houd u uw groendak gezond? met Vincent Wolfs (KU Leuven, Sumaqua) en Simon Perneel (Belgische Federatie Gevel- en Dakgroen). Heeft u al een groendak, maar twijfelt u soms over het onderhoud? Luister dan naar de voorstellen van Vincent en Simon. Vincent vertelt hoe u regenwater als grondstof slim kan inzetten om uw planten gezond te houden.  Hij doet ook zijn nieuwste project “RainBrain” uit de doeken. Simon brengt praktische ervaringen mee vanuit zijn eigen groendakbedrijf en de vakfederatie. Laat uw vragen maar komen!

Workshop 6: Daken als antwoord voor de uitdagingen van stad van morgen met Els Liekens (Aquafin), Lien Engels (Stad Antwerpen) en Toon Vanobbergen, (team Stadsbouwmeester, Stad Antwerpen). Dat er een enorm potentieel schuilt in het benutten van platte daken, dringt stilaan door bij stedenbouwkundigen. De doorbraak van kwalitatieve dakprojecten blijft echter nog uit. Ambitieuze pilootprojecten zijn waardevol, maar om ook echt positieve effecten te behalen, moet er opgeschaald worden. In deze workshop denkt u na over hoe we tot deze opschaling komen in Antwerpen.

Workshop 7: Zonnepanelen in combinatie met groendaken – deze workshop is in het Engels  met Jonatan Malmberg (The Scandinavian Green Roof Institute) & Victoria Bengtsson (The Foodprint Lab). Zonnepanelen combineren met een groendak? Een combinatie die in Vlaanderen nog amper wordt toegepast, gebeurt in onze buurlanden en Scandinavië al op grote schaal. In deze workshop krijgt u tips om een bio-zonnedak uit te werken.

Workshop 8: Een duurzame groendak opbouw? Het substraat maakt het verschil - deze workshop is in het Engels met Dusty Gedge (Green Infrastructure Consultancy). Dusty zijn stelling is dat groendaken op grote schaal uitrollen enkel kan als de materialen lokaal zijn. Wat zijn de mogelijkheden voor Vlaanderen om af te geraken van geïmporteerd (en duur) vulkanisch gesteente? Welke mogelijke bronnen van duurzame substraten zijn er voor de Antwerpse dakprojecten? Denk mee over een nieuw businessmodel.

14u45: Pauze

15u05: Samen bouwen we een tuin op ons dak! Oplossingen voor een multifunctionele, compacte daktuin. (Jonathan Naraine, The FoodPrint Lab)

15u20: Diversiteit in dakopbouw: alternatieve substraten – combi zon & groen voor Bibliotheek Couwelaar. (Victoria Bengtsson, The FoodPrint Lab)

15.35: Eindbeschouwing

16u00: Aperitief en netwerking op het speeldak

 

Praktisch

Vrijdag 14 juni 2019

Van 12 tot 16 uur (inclusief lunch) met aansluitend een aperitief op het dak

Gratis

We vragen u wel uw komst via onderstaand formulier te bevestigen

Steinerschool Hibernia

Volkstraat 40

2000 Antwerpen

 

Inschrijvingsformulier

5 + 3 =

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet