Groene Ader - Dromen concreet maken!
Datum 
woensdag, 6 december, 2017 - 19:30 tot 22:00
Adres 
Thomas Moore Campus National
Kronenburgstraat 66
2000 Antwerpen
België
Deel

Hoe maken we de wijk duurzaam en klimaatrobuust?

  

Het project om van Sint-Andries een klimaatrobuuste wijk te maken kadert in een Europees project over klimaatadaptatie.Antwerpen mag zich verwachten aan extremer weer, met fases van felle hitte, stevige stormen en zware regenbuien. Maatregelen zoals verkoeling door meer groen en waterbuffering worden noodzakelijk. Stadslab2050 heeft vanaf februari i.s.m. diverse partners dit pilootproject in de wijk Sint-Andries opgestart. In een eerste fase werd door experten, bewoners en organisaties in diverse open workshops de problematiek samen verkend. Er was een inspiratietoer in de stad Rotterdam en later volgde een droommoment en een doedag. Op die doedag van De Groene Ader op 17 september werd o.a. een nieuwe waterdoorlaatbare groentegel uitgetest, een gevelregenton geïnstalleerd, het Heldenplein werd deels onthard en werd geëxperimenteerd om van de Lange Riddersstraat een heuse tuinstraat te maken.

Maar ook: op de Oever werd geïnvesteerd om de wortels van de bomen voldoende voeding, water en zuurstof te geven, aan de Nationalestraat werd een slim groendak geïnstalleerd, we zijn vertrokken.

En er liggen nog tal van andere dromen klaar om verder uitgebroed te worden. Er is werk aan de winkel… we hopen dat deze plannen en realisaties de hele stad kunnen inspireren.

 

2018: Dromen omzetten in daden  

 

Op woensdag 6 december is iedereen welkom om samen verdere stappen te zetten in het klimaatrobuuste verhaal. Kom méé denken. Laat je stem horen. 

Programma:

  • We blikken terug naar al onze activiteiten en realisaties van 2017.
  • We maken plannen voor 2018. Wat pakken we aan? Wie doet wat?
  • We ronden af met een gezellige drink.

 

Woensdag 6 december, Thomas More Campus National, Kronenburgstraat 66 van 19:30 tot 22 uur.

Inschrijven kan via liefdevoordewijk@gmail.com of tel Koen 0473 – 86 55 03
 
Iedereen is welkom. Bewoners uit andere wijken, ambtenaren, politici, experten, ondernemers, … iedereen die wil bijleren over klimaatadaptatie, cocreatie, innovatie, …
 
Deze hele zoektocht naar een 'Klimaatrobuust Sint-Andries' kadert in een Europees project, waaraan ook de stad Antwerpen formeel haar medewerking bevestigde. De Antwerpse stadslaboranten overlegden met collega's uit andere Europese steden, zoals Rotterdam, Glasgow, Thessaloniki, Malmö en Bristol.

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet