Terugblik | Natafelen over duurzame voeding

Eigenlijk kennen we het al, het relaas van de duurzame voeding. We kunnen er elke dag van proeven wanneer we aan tafel gaan en de vragen opduiken: waar komt die tomaat of die soja eigenlijk vandaan? Hoeveel heeft de boer ervoor gekregen? Waar heeft die het verbouwd en hoe? Hoe is het tot bij mij geraakt? Hoeveel mensen en instellingen hebben mijn mango vast gehad? Wil je nog een stuk vlees? Wil je wel een stuk vlees? Hoe groot dan? Is dat echt nodig? Zijn er geen andere manieren om eiwitten binnen te krijgen? Iedereen genoeg? Dan ruim ik af. Zal ik de restjes bewaren of meteen weggooien … ?

Puntige speren en traditionele kost

Ook in de stad, waar landbouw slechts zelden in beeld komt, schuiven de vraagtekens mee aan tafel. Heel wat groepen zijn immers met deze vragen bezig. Voeding, met haar productie, distributie en verwerking, is een van de sectoren met de grootste ecologische impact.

Geïnspireerd door het topicrapport van de Vlaamse overheid konden we die vraagtekens dan ook snel vastprikken met enkele speerpunten. Hoe kunnen we lokale productie stimuleren in de stad? Hoe versterken we de band tussen producent en consument? Hoe kunnen we weer betrokken geraken bij ons eten? Kunnen we weggooien minimaliseren? Welke alternatieven voor vlees kunnen we naar voor schuiven en hoe? Hoe verbeteren we de impact van de distributie?

Verandering van partner doet eten

Als je hierboven iets las wat je nog nooit voordien hoorde, woonde je de voorbije decennia op een andere planeet. Dat maakt het ook lastig wanneer je op zoek bent naar een verrassende, frisse aanpak. Er is zoveel mogelijk en er is ook al zoveel gedaan …

Misschien, zo dachten we bij Stadslab2050, kunnen we met een unieke mix van partners toch een nieuwe schwung aan het vraagstuk geven. Zo werd VELT betrokken, als middenveldspeler gespecialiseerd in lokale en biologische productie; maar ook de Colruyt Group, een retailer met zin voor ecologie; RuRant, een platform voor plattelandsontwikkeling rond Antwerpen; de hippe, jonge blogsters van Alle Dagen Honger en stad Antwerpen zelf.

Foto: CC Remon Rijper via Flickr

Overtuigende overschotten

En jawel, zeventig ideeën verzamelden we in ons kookboek, waarvan er - dat geven we toe - al heel veel bij de chefs thuis op het schap lagen. Sommige projecten hebben immers enkel een mis-en-place nodig om uitgevoerd te worden.

We waren meer dan begeesterd door de hippe deelkeuken van Amador bijvoorbeeld. Voedseloverschotten wegwerken door aan armen te geven, kennen we. Maar je kunt ook samen eten maken en zo die overschotten wegwerken. Collectief gaat alles vlotter, nietwaar. Waarom dit dan toch nog geen wereldveroverend concept is geworden? Dat komen de mensen van Amador op Open Lab | 2016 toelichten.

Ingrediëntenleverancier Smartmat engageerde zich dan weer om voedselverspilling aan te pakken door zich over ‘lelijke' groenten te ontfermen. Groenten die in de supermarkt niet aan de bak komen, geraken zo wel bij de consument als soepgroenten. Vorige winter was de 'lelijkegroentensoep' alvast een succes en het ziet ernaar uit dat de komende winter niet minder zal zijn. Ze zoeken overigens nog partners.

Boeren in de stad

Ook MARTA wordt in Antwerpen steeds bekender. De gezellige boerenmarkt met de kraakverse groenten en fruit, rechtstreeks van het veld, trekt steeds meer bezoekers en blijkt met haar facebook-pagina een heus duurzaam voedingsplatform te hebben gestart.

Ondergrond vzw, een van de groepjes achter MARTA, kauwt trouwens intussen al op een nieuw idee: De Groene Atlas. Hiermee willen ze alle open, beplantbare plekjes van de stad in kaart brengen. Stadslandbouw zoekt geen akkers, maar een strook tussen twee huizen of parkeerplaatsen. Op zoek naar de prei om de hoek, zeg maar.

Lekker Eten voor Iedereen

Intussen wil ook Colruyt Group een experiment opzetten. Ze testten de voorbije maanden in Kortrijk al uit hoe je stadsbewoners die kampen met budgettaire problemen toch aan slimme, gezonde en kostenbewuste maaltijden kan helpen, en dit willen ze nu in Antwerpen naar een hoger niveau tillen. Het project gaat dit najaar van start, in samenwerking met de dienst Gezondheid van de stad Antwerpen, die er alvast naar uit kijkt. “We tellen 19.397 gezinnen die tegen de armoedegrens leven”, zegt Ann Schepens, medewerker van de dienst Gezondheid van de Stad Antwerpen. “Via dit Lekker Eten Voor Iedereen-project, dat tools aanreikt om goed en evenwichtig te eten en dat de drempel naar de winkel verlaagt, kunnen we dus heel wat mensen helpen om lekkere, gezonde voeding op tafel te zetten.”

Populair in dit thema: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer je nu!